DEM PARTİSİ "DÜNYA ANA DİL GÜNÜ"İÇİN YÜRÜDÜ

ARİ-DER ve Halkların Demokrasi ve Eşitlik Partisi (DEM) Batman il örgütü tarafından 21 Şubat Dünya Anadil Günü nedeniyle basın açıklaması yaptı.

Siyaset Yayın: 21 Şubat 2024 - Çarşamba - Güncelleme: 21.02.2024 14:23:00
Editör -
Okuma Süresi: 2 dk.
Takip EtGoogle News

 

 

 

Basın açıklaması ve yürüyüş öncesi Batman DEM Parti il binası önünde toplanan ve aralarında DEM Parti Batman Belediyesi Eş Başkan adayı Gülistan Sönük, DEM Parti İl Eş Başkanları Songül Korkmaz ve Mustafa Mesut Tekik,  STK temsilcileri ve parti yöneticileri katıldı.

İl başkanlığı önünde başlayan yürüyüş Atatürk parkı önünde son buldu.

Atatürk parkı önünde düzenlenen basın açıklamasını ARİ-DER Eşbaşkanı Mazlum Tenha okudu.

Tenha, “ Tüm dillerin korunması ve eşitlenmesi amacıyla 21 Şubat, "Dünya Ana Dil Günü" olarak ilan edildi. Ne yazık ki bugün bile pek çok dilin hâlâ statüsü yok, gelecekleri de belirsiz ve yok olma tehdidi altındadır. Bugün Anadolu'da Süryanice, Lazca, Boşnakça, Hemşince , Çerkezce, Ermenice, Rumence ve Arapça gibi diller yok olmanın eşiğindedir. Nesli tükenmekte olan dillerden biri de on milyonlarca Kürdün Kürtçe dilidir.

 

Kürt dili İngilizce, Almanca, Fransızca, Arapça, Farsça, Türkçe ve diğer tüm diller gibi temel haklara sahiptir.

Kürtçe eğitim dili olmalı, ya da statü sahibi tüm dünya dilleri gibi Kürtçenin de anaokullarından üniversitelere kadar eğitimin her aşamasına dahil edilmesi, gerekir,” dedi. 

 

Okunan basın açıklamasının ardından kitle sessizce ayrıldı.

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.