Milletvekili Oduncu'dan The Guardian’a yanıt

Milletvekili Oduncu'dan The Guardian’a yanıt

Siyaset Yayın: 06 Nisan 2024 - Cumartesi - Güncelleme: 06.04.2024 20:13:00
Editör -
Okuma Süresi: 4 dk.
Takip EtGoogle News

Elif Şafak'ın The Guardian’a yazdığı "Gülistan Sönük, Hüda-Par’ın kalesinde rekor oyla seçildi" yazısına Dem Parti Batman Milletvekilli Zeynep Oduncu'dan açıklama geldi. Milletvekili Oduncu, sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı açıklamada, "Elif Şafak‘ın yazmış olduğu yazıya bir düzeltme ile katkı sunmak isteriz.As in many provinces of Kurdistan, Batman is one of the cities where the Kurdish women's movement is one of the strongest. Women in Batman do not live in a patriarchal system as you think. The perception you want to create with false discourses is a very wrong discourse. Batman has never been a Hezbollah stronghold as you stated. It is the city of Edip Solmaz and Egits with a Kurdish patriotism consciousness for years. Kürdistan'ın birçok ilinde olduğu gibi Batman da Kürt kadın hareketinin en güçlü olduğu şehirlerden biri. Batman'da kadınlar sandığınız gibi ataerkil bir sistemde yaşamıyor. Yanlış söylemlerle yaratmak istediğiniz algı çok yanlış bir söylemdir. Batman hiçbir zaman sizin ifade ettiğiniz gibi Hizbullah'ın kalesi olmamıştır. Yıllardır vatanseverlik bilincine sahip Edip Solmaz ve Egîtlerin şehridir" dedi.

ELİF ŞAFAK'IN YAZISI ŞÖYLE

Yazar Elif Şafak, The Guardian için kaleme aldığı yazıda 31 Mart yerel seçimleri ile ilgili değerlendirmeler yaptı. Şafak, “Kadınlar Türkiye'de seslerini buldular ve dünyanın dört bir yanında demokrasi için mücadele eden diğer kadınlara umut verdiler” değerlendirmesi yaptı. Şafak, aynı yazıda Batman’da rekor oy oranıyla seçilen DEM Parti adayı Gülistan Sönük’ün zaferini anlattı. Şafak’ın yazısının ilgili bölümü şöyle: Türkiye kadın olmak için hiç de kolay bir yer değil. Bu nedenle, bu seçimlerde belediye başkanı olarak seçilen kadınların oranının neredeyse üç katına çıkması dikkat çekicidir. Bugün 81 ilin 11'inde kadın belediye başkanlarının görev yapıyor olması, toplumsal cinsiyet eşitliği için hala uzun bir yol olsa da ileriye doğru atılmış olumlu bir adımdır. Bunun önemli bir örneği, Kürt yanlısı Halkların Eşitliği ve Demokrasi (DEM) partisinden Gülistan Sönük'tür. Henüz 31 yaşında olan Sönük, geçmişte genç kadınlar arasında intihar oranlarının endişe verici derecede yüksek olmasıyla bilinen, son derece ataerkil ve muhafazakâr bir şehir olan Batman'da seçildi. Batman, yasaklı militan grup Kürt Hizbullahı ile bağlantılı olmakla suçlanan (parti bunu reddediyor) İslamcı bir parti olan Hüda-Par'ın kalesi. Seçimlerden önce, aşırı muhafazakâr partinin adayı şaka bahanesiyle tüyler ürpertici bir açıklama yaptı ve seçildiklerinde şehirdeki kadınların peçelerinin rengini seçmelerine izin vereceklerini söylemiştir.Bu atmosfere rağmen Sönük rekor bir oranla oyların %65'ini aldı. Sönük şunları söyledi: "Hüda-Par kadın olduğum için beni rakip olarak görmedi. İstedikleri son şey genç bir kadına karşı kaybetmekti. Bu beni inanılmaz gururlandırıyor" dedi. İran'da kadınların içinde bulunduğu kötü duruma duygusal bir gönderme yapan Sönük, Jin, Jiyan, Azadi (Kadın, yaşam, özgürlük) sloganları atan kalabalık tarafından coşkuyla alkışlandı.

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.