DEM Parti Batman İl Eş Başkanı Mustafa Mesut Tekik Asopress’e konuştu

DEM Parti Batman İl Eş Başkanı Mustafa Mesut Tekik Asopress’e konuştu

Yayın: 23 Nisan 2024 - Salı - Güncelleme: 23.04.2024 14:57:00
Editör -
Okuma Süresi: 9 dk.
Takip EtGoogle News

 

 

 

Batman kent merkezinde aldıkları yüksek oy oranın yanı sıra ilçelerde kaybeden DEM Parti Batman İl Eş Başkanı Mustafa Mesut Tekik değerlendirmelerde bulundu.

Türkiye geneli yapılan yerel seçimlerde DEM Parti 3 büyükşehir, 7 il, 65 belediye ve 10 belde belediyesini yönetmeye hak kazandı. Seçimden önce ve seçimden sonra da tartışma konusu olan kentlerden biri de Batman oldu.

Seçimden önce DEM Parti’nin ön seçimlerinden çıkan sonuçlara göre Gülistan Sönük ile Mehdi Öztüzün birinci oldu. Mehdi Öztüzün’ün “eş başkanlık” tartışmaya açması, DEM Parti’nin çalışmalara katılmaması vb. nedenlerin yanı sıra son olarak DEM Parti’nin “değerler” olarak tanımladığı kurallara uymaması nedeniyle partisinden ihraç edildi. Yaşanan tartışmalar nedeniyle Batman’da seçim öncesi düşük oy çıkacağı hem iktidar da hem de bileşenlerinde bir beklenti oluşturdu.

31 Mart’ta gerçekleştirilen seçimlerden Gülistan Sönük yüzde 64.52 oy ile DEM Parti’nin en yüksek oy oranı ile kazandığı kent Batman oldu. Seçimden sonra Batman’ın birçok yerine “Spas Elih”, “Rekor sizin” mesajları ile Batmanlılara teşekkür edildi. Seçimden 62 gün önce il kongresi gerçekleştirilen Batman’da il eş başkanı seçilen Mustafa Mesut Tekik, seçim ve sonrasını Asopress’e değerlendirdi.

ÖNCELİKLE MERHABA, ÇOK KISA SÜREDE SEÇİME HAZIRLANDINIZ? SEÇİMDEN BİR BAŞARI ALDIĞINIZI DÜŞÜNÜYOR MUSUNUZ?

Biz yönetim olarak, partimizin demokrasi şöleni olarak tanımladığı bir ön seçim sürecinden bir hafta sonra göreve geldik, yani 31 Mart seçimlerinden 62 gün önce…

BU SÜRE SEÇİME HAZIRLANMAK İÇİN YETERLİ MİYDİ?

Elbette hayır. Partimizin geçmiş tecrübe ve birikimi var. Kısa sürede organize olduk. Tartışmalar sürerken kapı kapı dolaşmayı ihmal etmedik.

NELER YAPTINIZ NASIL BİR SÜREÇ YAŞADINIZ?

Tabi 2015’ten bu yana süren çöktürme/çökertme planının yoğun etkilerini bir kaç gün içinde gözlemleme, bunun tespitini yapma durumumuz oldu. Arkadaşlarımız partiyi, partinin mahalle, köy, belde, ilçe organlarını inşa etmek isterken, sistem yıkmaya, bunu başaramıyorsa, deforme etmeye deyim yerindeyse bir felç hali yaşatmaya çalışmış. Gene aynı sistem, psikolojik harp yöntemlerinin tümünü kullanarak, birbirine güveni azalmış, tali-suni gündemlere boğulan bir örgütsellik hedeflemiş. Elbette bizden önce görev alan tüm arkadaşlar, tüm bu yönelimlere cesaretle, bağlılıkla karşılık vermiş ve bu anlamda büyük bir emeğin sahibi olmuştur. Ancak, özellikle ilçe ve beldelerde söz konusu yönelimlerin kimi olumsuz etkileri gelişmiş ve örgütselliğimizin yara aldığı daha seçim öncesinde gözlemlenmiştir.

İL YÖNETİMİNİZ BU SÜRECE HAZIR MIYDI? GENÇ BİR YÖNETİM MİSİNİZ?

Şubat başında göreve başlayan yeni yönetimimiz ağırlıklı olarak genç ve gelişime açık, emek vermeye kararlı arkadaşlardan oluşuyor, bu durum bizler açısından bir avantajdı ve seçim çalışmalarına da yansıdı. Ayrıca yeni bir yönetim olarak seçime girmenin, sahayı çok iyi tanımama, ilçe ve beldelere tam anlamıyla güç getirememe gibi dezavantajları olacaktı mutlaka ancak kurumlarımızın ve daha önce görev alan arkadaşların büyük emeğiyle bu durum minimize edildi, tüm arkadaşlar büyük bir özveriyle süreci sahiplendi, yükümüzü hafifletti, hepsine tüm yurtseverlere bu anlamda teşekkür ediyoruz.

PEKİ, SEÇİM SONUÇLARINI NASIL DEĞERLENDİRİYORSUNUZ?

Batman’daki seçimi ve sonuçlarını uzun uzun değerlendirmek mümkün. Ancak burada genel hatlarıyla değinebileceğiz, sadece parti organlarında konuşabileceğimiz konuları burada dile getirmeden genel bir değerlendirme yapacağım. Malumunuz, her ön seçim, kimi kırgınlıklara, geri çekilmelere, tartışmalara yol açabiliyor. Şükür ki bu durumu en düşük hasarla ve çabuk atlattık. Gene, malumunuz olduğu üzere sistemin pilot bölge olarak seçtiği il Batman’dı. Özellikle toplumsallığımızı dağıtmaya, tabanımızın zihnini bulandırmaya yönelik ideolojik saldırılar yaşandı. Bu bağlamda tüm enstrümanlar, söylemler devreye sokuldu. Batman merkezi alamayacaklarını biliyorlardı ama fikriyatımızın kitle desteğini Batman merkezde azaltmayı, yüzde ellilere çekmeyi hedefliyorlardı. Seçim süresince bizde panik oluşturup enerjimizi Batman merkezde biriktirmemizi ve ilçe -beldelere yoğunlaşamamızı da hedefleyip bunu kısmen başardılar.

NASIL ÖZETLERSİNİZ BUNLARI?

Batman seçimlerini iki başlıkta özetlemek mümkün; Batman merkezde en küçük bir gedik açamadılar, hatta sistem hezimet yaşadı. Ancak ilçe ve beldelerde büyük oranda bizlerin, parti yapımızın ve çeperimizin yetmezliklerinden kaynaklı bir başarısızlık yaşadık. Batman, nüfusun kent merkezinde yoğunlaştığı bir il, 670 binlik kent nüfusunun 500 bini şehir merkezinde, gerisi ilçe belde ve köylerde. Dolayısıyla bizim bu 170 binlik nüfus içinde iyi örgütlenmemiz, bu insanlarımıza adaletin ve eşitliğin adresi olan fikriyatımızı iyi anlatmamız, onlara ulaşmamız gerekiyor. Tamam, sistemin yönelimleri, maddi manevi hileleri vb. oldu ancak İkiköprü beldemiz dışındaki ilçe ve beldelerin kaybında parti olarak bizlerin yetersizlikleri belirleyici oldu diyebilirim.

 

NEDİR BU YETERSİZLİKLER?

Partimizin kurullarında tartışmadan ve henüz onlar sonuca ulaşmadan bunları kamuoyu ile paylaşamam. Ama açık yüreklilikle ve özeleştiri şeklinde şunu söylemek isterim yeterince insanlara ulaşamadık, yeterince tanıtamadık, daha fazla insanlara ulaşabilirdik. Partimizin nasıl ki 14 Mayıs seçim sonuçlarını tartışıp güçlendiyse bundan da aynısı olacaktır. 

SEÇİM TARTIŞMALARI SÜRÜYOR MU?

Seçim öncesinde yaşanan tartışmalar, hem bizlerin hem halkımızın gündeminde bitti. Bizler için mutlu eden bir süreç değildi elbette ama şükür ki bitti, önümüzdeki dönemler için de en büyük çalışmamız ve dileğimiz de halkımızın birliğini, maneviyatını, iç sevgiyi, yoldaşlık bilincini büyütmeye, kavi ve kaim kılmaya yönelik pratik olacak inşallah.

İnsanlar merak ediyordur, cevap verelim. Ülkeyi yönetenlerin yeniden bir kayyum denemesi yapacağına ihtimal vermiyorum ancak eğer böyle bir denemeye halkımız bu kez sessiz kalmayacak, demokratik tepkisini ortaya koyacaktır. Umuyor ve diliyorum ki bu tür darbeci bir yönelimi, insan haklarıyla ve demokrasiyle zerrece bağdaşmayan bu gasp girişimlerini bir daha görmeyeceğiz.

OLAĞAN KONGRENİZ NE ZAMAN OLACAK? BU SÜREÇTE NELER YAPACAKSINIZ?

Evet, yeni bir yönetimiz. Ve olağanüstü kongre ile geldik, görev süremizin bitmesine de sanırım 6 ay kadar bir süre kaldı. Bu 6 aylık sürede, örgütsel yapımızı ideolojik, eğitsel olarak tahkim etmek, mahalle komisyonlarımızı kurup bir resmiyet de kazandırmak, ilçe ve belde örgütlerimizi yeniden inşa etmek-kongrelerini yapmak yani parti organlarımızın tümünü moral ve ideolojik açıdan güçlendirmek en temel hedefimiz…

ÇOK ESKİ BİR İL BİNANIZ VAR? BURAYI YENİLEMEYİ DÜŞÜNÜYOR MUSUNUZ?

Evet, halkımızın yıllardır özlemini duyumsadığı modern, işlevsel, temiz, ferah bir binada parti faaliyetlerimizi yürütmek…Yani yemekhanesi, çocuk oyun odası, ibadethanesi, eğitim ve toplantı salonları, lokali, konferans salonu, kadın-gençlik odaları olan bir binada halkımıza hizmet vermek… Bunları Allah’ın izniyle gerçekleştireceğiz. Hatta buradan da duyuralım. Bir aksilik olmazsa Haziran ayı sonunda yeni binamıza geçmeyi ve açılış yapmayı hedefliyoruz.

 

SEÇİM BİTTİ NE YAPACAKSINIZ BUNDAN SONRA?

Doğrudur, seçim süreci bitti. Ancak demokratik siyaset ve bu anlayışın kurumu olan partimiz, salt seçim partisi değil elbette. Bu yüzden de her gün seçimmiş gibi çalışıyor arkadaşlarımız. Halkımızla bağlarımızı daha da güçlendirmek, paradigmamızın önemli esasları olan demokrasiyi, ekolojik zihniyeti, çevreye-doğaya azami hürmeti ve en çok da kadın özgürlük -eşitlik çizgisini daha da toplumsallaştırma mücadelesini boyutlandırarak sürdüreceğiz, arkadaşlar bu konuda kararlı… Son olarak, sizler aracılığıyla, bize oy veren veya vermeyen tüm Batman Halkına teşekkür ediyor, saygılarımızı iletiyor, parti olarak tüm insanlarımızın müreffeh, ekonomik olarak daha güçlü, adil-eşit, barış ve kardeşlik duyguları içinde yaşadığı bir hayat için çalışacağımızın sözünü bir kez daha yineliyoruz.

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.