Artan yem fiyatları besicilerin belini büktü

Artan yem fiyatları besicilerin belini büktü

Gündem Yayın: 08 Ocak 2024 - Pazartesi - Güncelleme: 08.01.2024 13:59:00
Editör -
Okuma Süresi: 2 dk.
Takip EtGoogle News

Sason İlçesinde hayvancılıkla uğraşan besiciler artan yem fiyatları yüzünden iş yapamaz duruma geldiklerini dile getirdi.

İlçede zorlu kış şartlarında hayvancılıkla uğraşan besiciler, yem fiyatlarının yükselmesi nedeniyle dertli. Artan yem fiyatları yüzünden alım güçlerinin kalmadığını belirterek yetkililerden yardım istedi. Üreticilerden Nazmi Atalay, yem, kepek ve saman fiyatlarının artması yüzünden bir besi hayvanında sadece yemden yılda 2 ile 3 bin arasında zararımız oluyor.  Yemin fiyatı 600 liraya dayandı. Bir hayvanın aylık maliyeti bize 8 ile 10 bin atasındadır. Şu anda hayvan sayımız her geçen gün azalmakta. Hayvanlarımıza bakamayacak duruma geldik.

“ARTAN GİDERLER BİZİ ZOR DURUMA SOKUYOR”

Yemin torbası 2018 de 85 TL civarındaydı. Şimdi ise gelen zamla birlikte 550 TL oldu. Bu şekilde devam ederse bu işi bırakmak zorunda kalacağız. Bazı hayvanlarda yemi azalttığımız için topallamalar başladı. Yem pahalı oldukça süt fiyatlarına gelen zamlar dengelemiyor birbirini. Bir yandan hayvancılığın gelişmesini vurguluyorlar. Diğer yandan artan yem fiyatları ve diğer giderler belimizi büküyor. Besi işiyle uğraşan çiftlik sahiplerine ya da hayvan besleyenlere devlet yem konusunda yardım etmesi gerekiyor.” Dedi.

YEMİN FİYATI 600 LİRA OLDU

Yem satıcısı İrfan Yıldız, Yem fiyatlarındaki en önemli nedenlerden birisi de dövizdeki yükselme. Yem hammaddesinin en az yüzde 50'sini ithalatla karşılayan yem sektörü, artan döviz fiyatları nedeniyle hammaddeyi her geçen gün daha pahalıya alıyor. Bir şekilde bizde zarar ediyoruz. Besi işiyle uğraşanların çoğu alım gücü kalmadı. Bu zamlar et ve süt fiyatlarını da etkiledi.

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.