Batmanlı Akademisyen’den biyolojik gübre buluşu

Batmanlı Akademisyen’den biyolojik gübre buluşu

Bilim Yayın: 30 Mayıs 2023 - Salı - Güncelleme: 30.05.2023 15:43:00
Editör -
Okuma Süresi: 2 dk.
Takip EtGoogle News

Mersin Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoteknoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Batmanlı Akademisyen Doç. Dr. Furkan Ayaz, buluşları ve makaleleri ile dikkatleri çekiyor.

Mersin Üniversitesinde bilimsel çalışmalarını beş yıldan beri sürdüren Batmanlı Akademisyen, bilimsel projeleri ile en yüksek ödülü almaya hak kazandı. 10 Mayıs günü yapılan tören ile Uluslararası En Prestijli dergilere, en fazla proje sunan ve bilimsel araştırmaları ile yüksek bütçeli buluşlara imza atan, Doç. Dr. Ayaz ödülünü, Mersin Üniversitesi Rektörü Erol Yaşar’dan aldı.

Ulusal basın ve televizyonlarda son buluşu yayınlanan Batmanlı Akademisyen Doç. Dr. Furkan Ayaz, Biyoteknolojik araştırmaları sonucu Dünya tarımında yeni bir çığır açarak, verimliliği %10 ile %70 arasında değişen bir biyolojik gübre buluşuna imza attı.

BİYOTEKNOLOJİK GÜBRE MALİYETLERİ DÜŞÜRECEK

Projenin tamamlanmasıyla Türk tarımının gübre konusunda dışa bağımlılığının bitebileceğine dikkat çeken Mersin Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoteknoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Batmanlı Akademisyen Doç. Dr. Furkan Ayaz "Türk tarımındaki dışa bağımlılık, kimyasal gübrelerin toprakların verimliliğinin düşmesi ve bunlara bağlı olarak verimlilik düşüşü ve maliyet artışı en büyük sorunlar olarak öne çıkmaktadır. Mersin Üniversitesi bünyesindeki bir grup bilim insanı olarak bu konuda çalışmalar yapıp maliyetleri doğal, ekonomik ve milli çözümlerle düşürmeyi amaçlıyoruz.

Çalışmalarımızı sanayi, yerel yönetim ve merkezi yönetim paydaşları ile birlikte yürütmekteyiz. Elde ettiğimiz ilk sonuçlar bir kaç ürün gamında verimlilik artışı ve maliyet düşüşünü göstermektedir.  Tarım bakanlığı ile ortak çalışmalar yürütüp elimizdeki ürünlerin sahadaki etkilerini daha derinlemesine araştırmayı hedefliyoruz. Böylece değişen iklim ve ekonomik koşullarda Türk tarımının Dünya ile yarışabilir seviyelerde olmasını amaçlamaktayız" diye konuştu.

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.